Verzorging

Een cavia heeft niet veel ruimte nodig, vaak is een kooi van 100 bij 75 centimeter al genoeg. Meer is altijd beter en bij een kleine kooi is het noodzakelijk om de cavia regelmatig los te laten rondlopen door de tuin of kamer. Bij twee cavia's dient met uit te gaan van minimaal 1 bij 1 meter. Cavia's zijn dieren die in het wild in groepen leven en daarom is het belangrijk om altijd 2 cavia's te nemen omdat het anders zielig is en de cavia eenzaam wordt. Je moet hier wel goed opletten dat je mannetjes en vrouwtjes uit elkaar zet tenzij je kleine cavia's wil. In de kooi vinden cavia's het fijn als ze een schuilplek hebben waar ze zich kunnen terugtrekken. De bodem van de kooi kan het best bedekt worden met hooi of houtsnippers. Hooi is tevens een belangrijk onderdeel van de voeding van de cavia dus zo sla je twee vliegen in een klap. Het hok moet ongeveer een keer per week worden schoongemaakt.

De nagels van een cavia groeien net als bij mensen hun hele leven door. Als ze niet uit zichzelf voldoende afslijten kan het soms noodzakelijk zijn ze bij te knippen. Hier moet men er wel zorg voor dragen dat niet in het pootje zelf wordt geknipt. Het pootje is bij cavia's met witte nagels makkelijk te herkennen aan de ader die tot een bepaald stuk van de nagel loopt. Bij cavia's met zwarte nagels is dit veel lastiger en moet men goed kijken, het beste is om het pootje op een zaklamp te leggen en zo te kijken waar de ader loopt.

Veel ouders denken dat een cavia een goed huisdier is voor hun kind om ze op deze manier verantwoordelijkheidsgevoel bij te brengen. Echter is een cavia hier niet heel erg geschikt voor, het diertje is erg kwetsbaar en in tegenstelling tot honden of katten zal het beestje zich niet verweren als het bijvoorbeeld pijn wordt gedaan. Zorg er daarom voor dat het kind alleen met de cavia “speelt” als er een ouder in de buurt is.